Őszi C és D vitamin feltöltődés!

2022.09.06

A nyár elmúltával csökkennek a napsütéses órák száma, így ősszel fel kell  tölteni szervezetünk energia és vitamin szintjét !

D vitamin !

A D-vitamin kedvező hatásai már régóta közismertek,valamint, hogy szervezetünk napfény hatására termeli azt. A D-vitamin az egyik legrégebbi vegyülete szervezetünknek, amelyre valamennyi szervrendszerünknek szüksége van a megfelelő funkciók ellátásához.

Hiánya vagy alacsony szintje számos betegség rizikóját növelheti.

A D-vitamin közismert hatása a csontok erősségének megtartása és az izomerő fenntartása. Az immunrendszerünket is  erősíti, így több gyulladásos és autóimmun kórkép kialakulásában védő funkciót tölt be!

Szervezetünk támogatásában,  például a légúti fertőzések megelőzésében a D-vitamin legalább annyira fontos, mint a C-vitamin. Az influenza vagy a nátha megelőzésekor, érdemes a C-vitamint és a D-vitamint együtt alkalmazni,valamint a COVID fertőzéses ,járvány időszakokban.

D vitamin szükséglet

 A  D vitaminból 2000 nemzetközi egység napi szükségletből táplálkozással csak kb. 80-at tudunk biztosítani szervezetünk számára. Az őszi, téli évszak beköszöntével, az október és március közötti időszakban a tanulmányok szerint Magyarországon 10-ből 9 embernél fordul elő D-vitamin hiány,így pótolni kell! A D-vitamin hozzájárulhat immunrendszerünk betegségekkel szembeni védekezőképességéhez is,így az őszi, téli hónapokban a kimerült szervezetünk számára .


C vitamin

A C vitamin szervezetünkben erősíti az immunrendszer megfelelő működését, fokozza a fehérvérsejtek számát, antioxidáns hatású, segíti a vas hasznosulását, valamint hozzájárul bőrünk egészségéhez!

A  friss érett gyümölcsök és a zöldségek jókora mennyiségben tartalmaznak természetes forrásból eredő aszkorbinsavat. A napi minimális C-vitamin igénye szervezetünknek 60 mg.

Viszont főzéskor, melegítéskor, vagy rossz tárolás következményekor zöldségeink és gyümölcseink C vitamin tartalma jelentősen vagy teljes mértékben elveszhet !

Figyeljünk oda, hogy a túlzott napi C vitamin szedése pl 4-10 ezer mg szervezetünkben vesekövet is okozhat !

C vitamin hiány !

Nemcsak a téli napsütéses órák száma,illetve a kevesebb friss zöldségek gyümölcsök fogyasztása csökkentheti szervezetünk C vitamin szintjét !

 Bizonyos gyógyszerek is kivonhatják szervezetünkből/ pl statinok / valamint a kávé és a cigaretta is csökkenti szervezetünk c vitamin raktárjait,így feltétlenül pótolni kell !

Töltsük fel Télre szervezetünk vitamin szükségleteit !