Omikron kérdések

2022.01.21


Koronavírus legújabb OMIKRON variánsával kapcsolatban több kérdésre adunk itt választ!

Kell e harmadik oltást felvennünk ?

Igen ajánlott !

A védőoltás után kialakuló védettség néhány hónap elteltével gyengülhet, a megerősítő oltás azonban ismét 80-90%-ra képes emelni a védettséget.

Kérhetjük e a negyedik oltás felvételét?

2022 január közepétől már a negyedik oltás is kérhető 18 év felett, ha a 3. oltás beadása óta már eltelt 4 hónap. Ahogy minden más oltásnál itt is az oltóorvos dönt az olthatóságról és a javasolt vakcináról.

Mennyi a lappangási ideje a koronavírus-fertőzésnek?

A lappangási idő leggyakrabban 5-6 nap. Ennél rövidebb és hosszabb is lehet, így jelen tudásunk szerint a lappangási idő lehetséges időtartama 1 és 14 nap között változhat.

Igaz, hogy a hideg megöli a koronavírust?

A hideg nem véd meg az új koronavírustól, mivel az ember testhőmérséklete a külső hőmérséklettől függetlenül 36,5-37 °C. A leghatékonyabb védekezés a rendszeres és alapos szappanos kézmosás/alkoholos kézfertőtlenítés.

Elég a 2 méteres távolságtartás találkozáskor?

A vírus elsősorban cseppfertőzéssel terjed, melynek során az egyik személyről beszéd, köhögés, tüsszentés révén a vírus pici váladékcseppekben átkerül a másik személy nyálkahártyáira. Ennek a közvetlen "utazásnak" az elkerülésére mind a magyar, mind a nemzetközi ajánlások 1,5-2 méteres távolságtartást ajánlanak. A legújabb modell szerint azonban ez sem nyújt teljes garanciát, ugyanis kimutatták, hogy a köhögéskor, tüsszentéskor kipréselt, áramló gázfelhőben a váladékcseppek részecskéi hosszú ideig, akár percekig is lebeghetnek, és akár 8 méteres távolságra is eljuthatnak.

Hasonlóképpen, messzebbre jutnak a sportoló személy által kilélegzett váladékcseppecskék; ezért futáskor, kerékpározáskor feltétlenül tartsunk egymástól a szokásosnál nagyobb távolságot.

Igaz, hogy a tüdőgyulladás elleni védőoltások megvédenek a koronavírustól?

Sajnos nem. Sem a tüdőgyulladás elleni (pl. pneumococcus), sem a B-típusú Haemophilus influenzae elleni védőoltások nem tudnak védelmet nyújtani az új koronavírus ellen. Mivel ezektől a kórokozóktól különbözik és annyira új a SARS-CoV-2 vírus, így saját oltóanyagra van

Terjeszthetik a háziállatok (pl. bundájukon keresztül) a fertőzést, ha ők maguk nem mutatnak tünetet?

A legfrissebb kutatások szerint az új típusú koronavírus nem fertőzi meg a kutyát és a macskát, áttételesen azonban hozzájárulhatnak a vírus terjesztéséhez. Mivel az állatok a testükön bármilyen fertőzést hazahozhatnak, minden sétáltatás, utcára menetel után fontos a lábuk és bundájuk letisztítása, a nyakörv, póráz, labda áttörlése fertőtlenítővel, és az, hogy minden fizikai érintkezés után kezet mossunk, különösen evés előtt.

Miket kell fertőtlenítenem az otthonomban, hogyan és milyen gyakran?

Amennyiben nincs fertőzésgyanús személy a háztartásban, a legfontosabb, hogy minden hazaérkezéskor a kívülről behozott, illetve a kézmosás előtt megfogott tárgyakat azonnal tisztítsuk le, majd fertőtlenítsük. Ilyen tárgyak: kilincs, villanykapcsoló, kulcs, bevásárlószatyor, táska füle, mobiltelefon. A fertőtlenítéshez a tárgyat vírusölő fertőtlenítőszerrel, 0,1%-os hypo-oldattal vagy megfelelő töménységű alkoholos oldattal töröljük át. Az egyéb gyakran érintett felületeket, így a konyhapultot, billentyűzetet, távirányítót, telefont, WC-t, csapokat lehetőleg naponta tisztítsuk le általános tisztítószerrel. A szokásos takarításkor a felmosáshoz használjunk hypós vizet.

A következő esetekben mindig mosson kezet:

  • hazaérkezés után
  • ételkészítés előtt, közben és után
  • étkezés előtt
  • WC használatát követően
  • tüsszentés, köhögés, orrfújás után
  • beteggel érintkezés előtt és után
  • állatokkal vagy állatok ürülékével való érintkezés után
  • mielőtt kezével a szeméhez, orrához, szájához érne