Koronavírus és a D vitamin összefüggései !

2020.11.10

Feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet - írtuk idén májusban a Semmelweis Egyetem közleménye alapján. Azóta több kutatási eredmény is napvilágot látott.

A legújabb kutatásról a Házipatika cikke számolt be a napokban: eszerint a megfelelő D-vitamin-szint a szervezetben csökkentette a betegség okozta tünetek súlyosságát és a halálozási arány is alacsonyabb ebben az esetben.

Az eredmény úgy jött ki, hogy a kutatók kórházában kezelt koronavírusos betegek egészségi állapotát és D-vitamin-szintjét vetették össze egymással. Összesen 235 betegtől gyűjtöttek vérmintát, majd a betegség lefolyását is feljegyezték náluk. A megfigyelés szerint azok a 40 évesnél idősebb betegek, akiknél megfelelő D-vitamin-szintet mértek, 51,5 százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a fertőzésben, mint azok a betegek, akiknek a szervezetében hiány volt ebből az anyagból.

A Boston Egyetem fenti kutatását vezető Michael F. Holick a közelmúltban egy olyan tanulmányt is publikált, amely szerint az elegendő mennyiségű D-vitamin 54 százalékkal csökkentheti a koronavírus-fertőzés kockázatát - említi a Házipatika.

Vannak-e a kórházi adatok elemzésénél alaposabb bizonyítékok is?

A Qubit cikke hívja rá fel a figyelmet, hogy a fentebb is említett, valamint a további hasonló kutatások nem kontrollált klinikai vizsgálatokon, hanem kórházi adatok elemzésén alapulnak, így komoly ok-okozati összefüggések megállapítására nem alkalmasak.

Az amerikai Nemzeti Egészségügyi Intézet hivatalos álláspontja egyelőre az, hogy nincs elegendő bizonyíték arra, hogy a D-vitamin bármilyen hatással lenne a COVID-19 lefolyására. Megjegyzik azonban azt is, hogy ezt nem is cáfolja semmi.

 A D-vitamin ugyanis valóban fontos az immunrendszer (valamint az izom- és csontvázrendszer egészsége) szempontjából, így valóban lehet szerepe a vírusokkal és akár a koronavírussal szembeni védekezésben is.

A Qubit cikke egy másik tanulmányt is említ, amely szerint aki alacsony D-vitamin-szinttel rendelkezik, az nagyobb eséllyel fertőződik meg a koronavírussal. 

Az ok-okozati összefüggés itt például azért nem egyértelmű, mert a COVID-19 betegség és a D-vitamin-hiány sok közös kockázati tényezővel rendelkezik: ilyen például az időskor, az alapbetegségek vagy a magas testtömegindex, amelyek mindkettő kialakulásához h

Érdemes-e akkor szednünk a vitamint?

Dr. Masszi Tamás, a Semmelweis Egyetem Belgyógyászati és Hematológiai Klinikájának igazgatója a legutóbb így nyilatkozott: "A meghűlés, influenza és más enyhébb, a koronavírusok által is okozott felső légúti betegség télen gyakrabban fordul elő, ebben szerepe lehet az alacsonyabb D-vitamin szintnek is. 

Vagyis úgy tűnik, a D-vitamin véd a légúti fertőzésekkel szemben, és ismert az is, hogy a nyiroksejtekre, a kórokozó-ellenes fehérjék termelődésére is pozitív hatást gyakorol. 

Ebből következve feltételezhető, hogy a D-vitamin pótlása a COVID-19 fertőzéssel szemben is immunerősítő hatású lehet, ezt konkrét kutatás azonban még nem támasztja alá."

"Ha a nyári időszakban napi negyed, vagy fél órát eltöltünk a napon, a téli hónapokban pedig a háziorvos által felírt napi 1000-2000 egységnyi D-vitamint szedünk, akkor a D-vitamin -szintünk egész évben a megfelelő tartományban marad" - írja a Semmelweis Egyetem.

forrás : daganatok.hu