Influenzás vagyok segíthet e a D vitamin?

2021.10.10

Tél beköszöntével  és  tavasz elején tetőzik az influenzajárvány. Sajnos napjainkban a COVID járvánnyal együtt is terjed, fertőzhet nagyobb  gondot okozva a szervezetünk számára.Az emberek többségének nagyon alacsony a D-vitamin szintje, és természetes úton, például napozással vagy táplálkozással nem tudjuk pótolni.

Egyes kutatások szerint a D-vitamin pótlás csaknem ugyanolyan hatásos az influenza megelőzésében, mint az oltás.

A D-vitamin szerepét az immunrendszer működésében pár évvel ezelőtt megjelent angol tanulmány igazolta. A Londoni Queen Mary Egyetem kutatói bizonyították, hogy a D-vitamin az akut légzőszervi gyulladásoktól, köztük a náthától és az influenzától is véd.

A szakemberek kimutatták, hogy a napi vagy heti D-vitaminpótlás felére csökkentette az akut légzőszervi gyulladás kockázatát azoknál, akiknek a kísérlet elején nagyon alacsony volt a D-vitamin szintjük.

Azoknál is átlagosan 10%-kal csökkentette a megbetegedés valószínűségét, akiknek a szervezetében több volt a D-vitamin. Vagyis a D-vitaminpótlás önmagában is segítette a megelőzést, így igazolták, hogy a szervezet jó D-vitaminellátottsága csökkenti a nátha, influenza kockázatát.

Szervezetünk nyáron napfény segítségével maga termeli meg a szükséges mennyiséget, ha március végétől októberig legalább napi 15-20 percet töltünk a napon rövid ujjú felsőrészben, sortban, napkrémek nélkül. Késő ősztől tavaszig azonban kár is lenne félmeztelenül szaladgálni a hóban, mert ekkor a napfény beesési szöge az északi féltekén nem teszi lehetővé a D-vitamin termelést. Testünk ugyan egy ideig képes megőrizni a nyári napsugarak segítségével megtermelt D-vitamint, de ezt nagyjából 6 hét alatt feléljük.

Tehát október végétől március végéig mindenkinek pótlásra lenne szüksége.

A megfelelő D-vitamin szint eléréséhez egészséges felnőtteknek naponta 1500-2000 NE D-vitamin bevitelére lenne szükség.


A kutatások összefüggést találtak a D-vitaminhiány és a cukorbetegség, daganatos betegségek kialakulása között is.

Gyermekvállalást tervező nőknek is érdemes gondolniuk a D-vitaminpótlására, és nemcsak a baba egészséges csontjai miatt: D-vitaminhiányban ugyanis sokkal nehezebb teherbe esni, ráadásul sokkal gyakoribbak a vetélések is.

Többen a túladagolástól való félelmükben nem szednek vitaminokat. Tagadhatatlan, hogy fontos az előírt beviteli mérték pontos betartása, mert a D-vitamin zsírban oldó vitamin, vagyis elméletileg lehetséges túladagolni, de az étrend-kiegészítő tabletták csak egy töredékét tartalmazzák annak a mennyiségnek, amelyet szervezetünk egy-egy nyári napon előállít.

Tehát a túladagolásnál sokkal nagyobb kockázatot jelent a vitaminhiány!