D3 vitamin szerepe és hiánya.

2022.11.15

 A D-vitamin hiánya nem egyszerű vitaminhiány, hanem az egészséges fejlődés az egészség egyik alapvető akadálya!

 Ezért a D-vitamint mindenképpen érdemes pótolni olyan időszakokban amikor kevés a napfényes  órák száma, tehát késő ősztől egészen tavaszig !

Nézzük meg mi is a D vitamin ?

Kétfajta D-vitamin létezik, egyik a D3, amely napfény (UV-B sugárzás) hatására keletkezik a szervezetben, míg a másik a D2, amelyet táplálék formájában juttatsz be a szervezetbe, s ott alakul át D3-má.

A D vitamin biológiai szerepe  a vérben lévő kalcium- és foszforszint normál szinten tartása,  a kalcium felszívódásában, illetve az erős csontozat kialakításában és fenntartásában is elsődleges szerepet játszik.  D-vitamin  több tápanyagforrásban fordul elő, például halban (lazac, hering, makréla, szardínia,  pisztráng) csirkemáj,margarinban, tojásban vagy tejben.  A napfény szintén fontos forrás a mindennapi D-vitamin adag megszerzéséhez, és akár már napi 10 perc napozás is áldásos hatású lehet a vitaminhiány megelőzésében.

Legújabb kutatások, ajánlások alapján napi 25-50 mikrogramm (1000-2000 NE) fogyasztása javallott. Napsütés hiányában a bevitt táplálékból lehet fedezni ezt a mennyiséget - figyelembe véve, hogy így kevesebb szívódik fel.

D-vitamin-hiány könnyen kialakulhat egyoldalú táplálkozás, vagy helytelen diéta mellett is !

Hiánya esetén később a csontritkulás esélye is nagyobb, mert a D-vitamin elengedhetetlen a kalcium- és foszfát-anyagcseréhez, ami ha nincs, magával vonja az alacsony kalciumszintet.

A kisgyermekek ha nincsenek megfelelő ideig napfényen, és nem jutnak étrendjükben  D-vitaminhoz, a csontjaik nem fejlődnek egészségesen. Gyenge, görbe, könnyen törő vázrendszer lesz. Ha a csontok gyengén fejlődnek, akkor az azokat összekötő ízületek sem fejlődnek rendesen, így az izmok működése is alulmarad.

D-vitamin hiányában nagyobb eséllyel alakulhatnak ki szívbetegség, cukorbetegség is !

Összefoglalva a  D-vitamin számos élettani funkcióban tölt be fontos szerepet, többek között hozzájárul:

  • a normál fogazat, az egészséges csontozat és az egészséges izomfunkció fenntartásához,
  • a kalcium és a foszfor normál felszívódásához/hasznosulásához,
  • illetve az immunrendszer normál működéséhez.

Az őszi, téli időszakban a napsütéses órák száma igen alacsony,illetve az egyoldalú táplálkozás vagy diétázás miatt  fokozottan érdemes odafigyelniük a D-vitamin megfelelő pótlására.

Ajánlott napi D vitamin mennyiség 2000 NE egység .