D3 vitamin hatásai

2020.10.12

A D-vitamin kifejezés több, zsírban oldódó vitamint foglal magába. Legfontosabb feladata a kalciumháztartás szabályozása, valamint a csontok ásványosítása

 A D-vitamint szervezetünk saját maga állítja elő napfény hatására. Emiatt hazánkban a lakosság D-vitamin-szintje rendszerint tél végére már nagyon alacsony, hiszen a zsírraktárak 2-3 hónap alatt teljesen kiürülhetnek pótlás nélkül. Amint azonban beköszönt a napsütéses időszak, testünk vitaminkészlete ismét feltöltődhet a bőrünket érő napfény hatására.  A táplálkozással felvett mennyiség minimális, ezért a hiányállapot általában nem kerülhető el általa

A D-vitamin (kalciferol) egy összefoglaló név, amely alatt kétféle vitamint értünk: a D2- és a D3-vitamint. A két vitamin biológiai értéke a szervezetünk számára azonos, ugyanakkor a D3-vitamin biológiai hatását tekintve aktívabb a D2-vitaminnál, vagyis a szervezet számára legjobban felhasználható formája a D3-vitamin.

  • A D-vitamin szerepe a kalcium-anyagcserében  Ha a vérben lévő kalcium mennyisége csökken, a D-vitamin inaktív előanyaga aktív D-vitaminná (kalcitriol) alakul, ami a parathormonnal együtt kalciumot szabadít fel a csontokból, így a szervezet több kalciumot tud felvenni a bélrendszerből, és a vér kalciumszintje is emelkedik. Ha a szervezetben elegendő kalcium van, kevesebb aktív D-vitamin termelődik.
  •  A megfelelő D-vitamin bevitel A hazai ajánlás napi D-vitamin-bevitelre (NE=Nemzetközi Egység, 1 NE = 0.025 μg D3-vitamin): 
  • Csecsemők számára: 400-1000 NE 
  • Gyermekek számára: 600-1000 NE 
  • Serdülők számára: 800-1000 NE 
  • Felnőttek és várandósok számára: 1500-2000 NE

A D-vitamin hiánya:

 a felnőtteket is fenyegeti: csontritkulás, csontlágyulás jelentkezhet, izomgörcsök léphetnek fel, gyorsan romlik a fogak állapota.
A belekből való csökkent D-vitamin-felvétel (pl. coeliakia). 

Megnövekedett igény (terhesség, szoptatási időszak, gyerekek). Bizonyos gyógyszerek szedése (antiepileptikumok). 

A vese fokozott működése. Nefrózis szindróma. Vesefunkció-zavarok. Mellékpajzsmirigy- alulműködés. Pajzsmirigy-túlműködés. Angolkór (rachitisz) egyes típusaiban. Kadmium mérgezés miatt.