Csökkentheti-e a D-vitamin a COVID-19 megbetegedés kockázatát?  

2020.10.19

Amerika vezető infektológus szakértője elárulta, hogy D-vitamin-készítményeket szed, hogy megőrizze immunrendszere egészségét.

 Dr. Anthony Fauci, az allergia és a fertőző betegségek kezelésével foglalkozó amerikai nemzeti intézet (National Institute of Allergy and Infectious Diseases) igazgatója egy Instagram Live interjú keretében nyilatkozott. "Ha valaki D-vitamin-hiányban szenved, akkor annak kihatása van a fertőzésekkel szembeni ellenálló képességre" - mondta Dr. Fauci. "Jó szívvel ajánlom, és magam is szedek D-vitamin táplálékkiegészítőket." Dr. Fauci mindössze pár nappal azt követően nyilatkozott, miután egy új, a 'JAMA' tudományos szaklapban közzétett vizsgálat megállapította, hogy azoknál az embereknél, akiknek a COVID-19 tesztje pozitív lett, nagyobb valószínűséggel fordult elő D-vitamin-hiány.

 A kohorsz vizsgálat - ami 489 fő olyan személy adatait elemezte, akiknek a D-vitamin-szintjét a COVID-19 tesztjük elvégzését megelőző évben mérték meg - megállapította, hogy a vírus jelenlétét kimutató teszt pozitív eredményének valószínűsége 1,77-szer nagyobb volt azoknál a személyeknél, akiknél valószínűsíthető, hogy még mindig D-vitamin-hiány áll fenn, szemben azokkal, akik D-vitamin-szintje feltehetően megfelelő volt. "Úgy tűnik, hogy ezek a megállapítások alátámasztják a D-vitamin-szint szerepét a COVID-19 megbetegedés kockázatát illetően"- írták a tanulmány szerzői, megegyezve, hogy további vizsgálatokra van szükség annak meghatározásához, hogy az egyes, D-vitamin-hiányban szenvedő embereknek érdemes-e fontolóra venniük D-vitamin pótlását.

Csökkentheti a D-vitamin a COVID-19 megbetegedés kockázatát?

 Ez jelenleg nem teljesen egyértelmű. Noha nem készült sok kutatás a D-vitamin és a COVID-19 kapcsolatát illetően, van néhány előzetes megállapítás, köztük a fentebb említett 'JAMA' vizsgálat. Egy másik, a spanyolországi 'Granadai Egyetem' által készített, kis vizsgálat során 76 fő COVID-19 megbetegedésben szenvedő személyt vizsgáltak meg. A D-vitaminnal kezelt 50 beteg közül csak egy beteget kellett felvenni az intenzív osztályra, míg a 26 személy közül, akik nem kaptak D-vitamint, 13 beteg szorult intenzív osztályos ellátásra.

 A vizsgálat megállapította, hogy a D-vitamin-pótlás "szignifikánsan csökkentette az igazoltan COVID-19 megbetegedés következtében kórházi ellátásra szoruló betegek intenzív osztályos kezelésének szükségességét" - írták a kutatók.

forrás . webbeteg.hu